Ben Tedavisi
Ben (Nevus) Nedir? Benler Neden Oluşur?
Tam anlamıyla oluşumu ve nedeni tam olarak bulunmasada belirli görüşler ve teoriler bulunmaktadır. Deri rengimizi veren ve ciltaltında melonosit dediğimiz hücrelerden salgılanan melanin pigmenti, her insanda belirgin görselliğe sahip cilt rengini oluşturmaktadır. Bu pigmentin düzensiz bir şekilde bir noktada toplanması sonucunda ben (nevus) oluşmaktadır. Bu oluşumun nasıl olduğu ve tek bir yere nasıl toplandığı tam olarak bilinmemekle beraber ailesel bir geçiş olduğu düşünülmektedir. Vücudun her yerinde görülebilmektedir.
Ben Çeşitleri
Basit Benler
Sıklıkla görülen ve ergenlik dönemlerinde belirginleşip sonraki dönemlerde kahverengi renge dönüşen benlere basit benler denir. Bunlar tehlikeli benler değildir. Sadece estetik ve görsel rahatsızlık vermesi durumunda basit yöntemler kullanılarak ben tedavisi uygulanır.
Doğumsal Benler
Yeni doğan döneminde ciltte mevcut olup siyah ve kıllı olması sıklıkla rastlanan doğumsal benler diğer benlere göre daha kötü huylu olmaktadır. Özellikle benin çapı 20 cm’den fazla olması bunu desteklemektedir. İlerleyen yaşlarda yapılan muayenelerde değişiklik göstermesi durumunda bu benler cerrahi olarak ben aldırma işlemi yapılması gereken benlerdir.
Atiptik Benler
Atipik (displastiknevus) benler basit benlerden daha büyük orta bölgesi koyu renkte çevreye doğru açılma olur bunlardada melonom riski olduğu için renk ve kabarıklık olduğunda cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Et Benleri
Et benleri en basit ben türüdür.Özellikle et beni neden çıkar şeklinde sorusu olanlar için; Et beni terleyen yerlerde çıkar. Melonom riski yoktur. Et beni tedavisi ise basit radyo frekansla ve lazer ile ben tedavisi şeklinde tedavi edilir.
Benlerde Melonom Riski Nasıl İzlenmeli
- Bendeki renklerin simetrisini kaybetmesi. Yani bir tarafın kahverengi bir tarafın ise siyaha dönmesi.
- Benin çevresinin düzgün sınırlı olmaması veya düzgün sınırlı çevresi olan benin çevresinin girintili çıkıntılı hal alması.
- Benin büyüklüğü yarım santim üzerinde olması veya küçük benin yarım santim ve üzerine çıkması.
- Düzgün yüzeyli benin üzerinde kanama kabuklanma ve kıl olmayan bende kıl çıkması durumlarında.
- Ailesel olarak melonom öyküsü olan kişilerdeki benlereeksizyonel olarak çıkarılan benin patolojik incelemesi yapılmalıdır.
Benlerde Güneşten Korunma
Benlerde melonom riski olan tiplerin travmatize edilmediği sürece kötü huylu bir değişim olmamaktadır. Güneş ışınlarındamelonom riski taşıyan benler için belirgin bir travmadır. Yaz dönemlerinde melonom riski taşıyan beni olan hastalar güneşe olan maruziyetini en aza hatta güneş gören bölgede ise üzerini kapatıcı fondoten ve güneş kremleri ile koruması uygun olacaktır. Güneş kremi kullanımında özellikle ultraviole A ve ultraviole B ye karşı koruyan güneş kremleri alınmalıdır.
Ben Aldırma
Ben aldırma, risk faktörleri ve melonom riski olan benler için uygulanır. Eksizyonel yani kesi ile derin olarak alınır ve patolojik incelemesi yapılmalıdır. Bu tip benler azınlıkta olan ve takip edilmesi gereken benlerdir. Bunun dışında kalan et benler, asit benler kişinin görsel olarak rahatsızlığı dolayısı ile estetik kaygılar çerçevesinde alınacak benlerdir. Bunlar için genellikle basit kesisiz yöntemler kullanılarak alınabilir.
Ben Tedavisi Yöntemleri
Geleneksel olarak ben tedavilerinin tamamında kesi ile yapılıp dikişle kapatılması gibi yöntem vardı. Bu yöntemle hastalardan sıklıkla dikiş izleri yönünde şikâyetler olmaktaydı fakat teknolojinin ilerlemesi ile ben tedavisinde güncel ve iz bırakmayan yöntemler ortaya çıkmış ve kullanılmaya başlanmıştır.
Ben aldırmak halk arasında kanser yapar ibaresi yaygın bir görüş olmasına rağmen asıl alınmayan melonom eğilimli benlerin kalması kanser eğilimi yaratmaktadır. Tedavi edilerek alınan benlerde kanser riski de ortadan kalkmaktadır.
Tedavi olarak kliniğimizde ameliyatsız ben aldırma yöntemleri kullanılmaktadır. Dikiş kullanılmadan muayene ücreti alınmamaktadır. 10 dakikada vücutta olan tüm benler tamamen radyofrekans buharlaştırma yöntemi ile yok edilmektedir. Sonrasında herhangi bir dikiş izi ve iz kalmamaktadır.
Lazerle Ben Tedavisi
Deri ile aynı düzeyde olan leke ve benler bu yöntemle başarılı bir şekilde tedavi edilir. Sonrasında herhangi bir iz kalmamaktadır.
Radyofrekansla Ben Tedavisi
Elektrik enerjisini radyofrekans enerjisine çevirerek yapılan bu yöntemde ben buharlaştırılarak ciltle aynı düzeye ulaşana kadar yok edilir. Sonrasında herhangi bir pansumana ihtiyaç olmayan sonrasında izi dahi kalmayan güvenli ve sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.