Milia Tedavisi (Göz Çevresi Yağ Bezeleri)
Milia, 2 veya 3 mm çapında olan genellikle estetik bozukluğa neden olan yüzeysel çok sayıda keratin kistleridir. Bu kist bir adet olduğunda milium denir. Küçük yağ bezeleri şeklinde izlenir. Beyaz veya sarı renkte olabilir.
Göz çevresi yağ bezesi keratinin cilt yüzeyinde sıkışması ile oluşur. Beyaz renkte görsel anlamda bozukluk yapan lezyonlardır. Tüm yaş gruplarında görülmesine rağmen bebeklerde görülen genellikle kendiliğinden geçer. Ciltten kabarık şekil bozukluğu yapan milyumlar küçük yağ bezelerine benzediği için halk arasında da göz çevresi yağ bezeleri şeklinde yorumlanır. Ksantelazma ile farklı görünümde olup çoğunlukla görsel sorun yaratırlar
Milia Neden Çıkar?
Ciltte yaşanan travmalara bağlı bağlı olarak çıkar bunlar;
- Travmatik bül folikülit oluşturan sebepler,
- Yanıklar,
- Güneş yanıkları,
- Kortizonlu kremlerin uzun dönem kullanımı,
- Cilde lazer uygulama sonrası oluşan travmalar,
- Sayesinde oluşmaktadır.
Milia Neden Çıkar?
Milia Tipleri Nelerdir?
Yetişkinlerde görülen milialar pirimer ve sekonder olmak üzere ikiye ayrılır. Pirimer olanı yağ bezelerinden köken alır. Bunlara genellikle yağ bezesi denir. sekonder milia ter bezlerinden köken alan keratin kistleri şeklindedir.
Primer Milia (Göz Çevresi Yağ Bezeleri)
Çoğunlukla göz çevresinde görülmektedir. Nadir olarak da alın yüz, burun ve genital bölgede bulunmaktadır. Kendiliğinden kaybolmazlar. Kaşıntı ve atopik yapılara sebep olan türleri de vardır.
Sekonder Milia:
Bu tür milialar, diğer milia türlerine göre çevresel faktörlere veya başka bir hastalığa bağlı olarak oluşmaktadır ve kendiliğinden geçebilmektedir ama belli süre aşmışsa eğer kendiliğinden geçmesi beklenmemektedir. İlaç kullanımı, travma, lazer ve tahrişler sonrası çıkmaktadır.
Göz Çevresi Ve Yüzdeki Yağ Bezelerinin Tedavisi
Kliniğimize gelen Milia hastaları öncelikle hangi tür Milia hastasıdır onun tanısı konur eğer kendiliğinden geçebilecek sekonder milia türünde ise kozmetik tedavi önerilerek takibi yapılır.
Plexr Plazma Pen Tedavisi: Kliniğimizde Milia tedavisinin sıklıkla yapıldığı yöntemdir . Bu tedavinin avantajları; kısa sürede (tek seansta), çok sayıda Milia tedavisini gerçekleştirmekte, az travmatik görünüm sağlamakta, hızlı ve nüks olmayan iyileşme sağlaması, çoğunlukla lokal anesteziye ihtiyaç duyulmaması bu tedavinin avantajlarındandır.
Cerrahi olarak enjektör ucu ile çıkarılması sık kullanılmamakla birlikte enfekte olma riski taşır.
Radyofrekans, kimyasal peeling, kriyoterapi de diğer Milia tedavisi yöntemleridir