Toplardamarlardaki kan basıncının değişmesiyle ortaya çıkan ve kanın bacaklardan kalbe doğru tek yönlü pompalanmasındaki sorun olan varisler günümüzde cerrahiye alternatif pek çok yöntemle tedavi edilir. Köpük varis tedavisi de bunlardan biridir. Ciltte herhangi bir cerrahi kesi, açık yara ve uzun süren iyileşme süresi, pansuman ihtiyacı gerektirmeden yapılan köpük tedavisi yen nesil tedavilerden biridir. Varisin ve hastanın durumuna göre planlanan tedavilerde köpük tedavisi en sık tercih edilenlerden biridir. Bunların dışında doğru tanı ve takip için varis tedavisi İzmir açısından en doğru il seçeneklerindendir.
Varis Köpük Tedavisi Nedir?
Ağrılı, açık yara gerektiren ve cerrahi dikişlerin günlerce süren pansumanlarına alternatif olarak pratik ve kolay uygulama sağlayan köpük tedavisi yeni nesil tıbbi çözümlerdendir. Köpük tedavisinde düşünülenin aksine cilt üzerinden yapılan köpük kıvamı bir madde ile işlem yapılmaz. Toplardamarlardaki genişleme, kıvrımlı olan patolojik yapı, toplardamarlardaki kapakçıklarda kapanmama sorunu nedeniyle venöz reflü oluşur. Bu durum mideden besinlerin geri kaçması ile meydana gelen reflü ile aynı mekanizmadır. Toplardamar hasarı nedeniyle de kan geri kaçarak venöz reflüye sebep olur. Bu durumda damarın bölgeden çıkarılması ya da kapatılması tek çözüm olabilir. Damara verilen madde köpüksü kıvamda olduğu için bu işleme köpük varis tedavisi denir. Açık ameliyat gerektiren varis ameliyatı için pratik bir alternatiftir.
Varis Köpük Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Hastadan detaylı bir öykü alınarak muayene yapılır. Çünkü varisin çeşidi hastanın pek çok özelliğine göre değişir. Bu da tedavi protokollerini değiştirebilir. Gebelik, ileri yaş, kadın cinsiyet, fazla kilo, hareketsiz yaşam, devamlı ayakta kalmayı gerektiren işler varisin ve tedavinin durumunu değiştirebilir. Detaylı öykü alındıktan sonra hastanın damar haritası çıkarılır. Bu sayede hangi vücut bölümünden girişim yapılacağına karar verilir. Genellikle bacak varisleri için kasıktan ya da uyluktan girişim yapılır. Eğer bir komplikasyon riski yoksa lokal anestezi ve sedasyon etkili ilaçlar verilir. İnce bir iğne yardımı ile ultrason yardımı ile görüntülenene yerden damara girişim yapılır. Köpük formundaki ilaç ile damar kapatılır. Köpük varis tedavisi bu alanda hizmet veren, yeterli donanımdaki kliniklerde ve tecrübeli hekimlerce yapılması gereken bir işlemdir.
Varis Köpük Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tedavi sonrası hekimin tavsiyelerine uyulması ile süreç aha kolay atlatılır ve herhangi bir komplikasyon olmadan tam iyileşme sağlanır. İşlem sonrası hasta evine yürüyerek dönebilir, aynı gün günlük yaşamına devam edebilir. Köpük varis işleminde herhangi bir yara olmadığından pansuman da gerekmez. Hastanın doktorun reçete edeceği varis çorabını önerilen sürede uyku dışında giymesi gerekir. Duruma göre varis çorabı 7-10 gün süreyle giyilmelidir. Varis ameliyatı sonrası günlük düzenli yürüyüş, kolesterolden uzak beslenme, bacak bacak üstüne atma gibi sabit hareket gerektiren oturmalardan kaçınmak işlemden en fazla verim almak için gerekenlerdir.
Varis tedavisi İzmir gibi büyük şehirlerde her gün başarıyla uygulanan tedavilerdendir. Hastalar güvenecekleri ve işlem sırasında konforlu hissedecekleri bir klinik seçmek için araştırma yaptıktan sonra randevu alarak tedaviye karar verebilirler.