Hemanjiomlar çocukluk çağında en sık görülen benign tümörlerdir. Vasküler endotel hücrelerinin çoğalması ile ortaya çıkarlar. Sık görülmelerine karşılık günlük pratikte farklı lezyonlar bu isimle anılmakta ve tanı karmaşası sürmektedir. Bazı riskli gruplarda doğru klinik yaklaşım için hemanjiomların temel özellikleri ele alınmıştır.
Zamanında doğmuş bebeklerin %1.1-2.6’sında hemanjiom görülür. Bir yaşındaki bebeklerde hemanjiom prevalansı %10-12 olarak saptanmaktadır. Prematüre bebeklerde daha sık görülmektedir. Bir seride 500-1000 gr ağırlıktaki bebeklerde %22.9 oranında bildirilmiştir. Nedeni bilinmemekle birlikte hemanjiomlar, kızlarda 2-5 kat fazla saptanmaktadır. Koryon villus biyopsisi yapılan gebeliklerde hemanjiom insidansı %21 olarak verilmektedir Hemanjiomlarda genel olarak genetik bir temel bulunmamıştır. Son zamanlarda ailesel hemanjiomlar rapor edilmiştir. Ailesel hemanjiomlar otozomal dominant geçişli olup ilgili lokusun 5. kromozomun uzun kolunda olduğu düşünülmüştür.
Hemanjiomların patogenezi tam anlaşılmamıştır. Gebeliğin 35. gününden itibaren basit dermal damarlar belirmekte ve 2. trimestirde damarlanma karmaşık olarak sürmektedir. İnfantil hemanjiomlar ve plasental mikrodamarların histokimyasal özellikleri benzerdir. Bu nedenle hemanjiomların plasental mikrovasküler yapılardan veya fetal dolaşıma atılan öncül hücrelerden türediğini öne süren görüşler vardır.
Klinik Özellikler
Günümüzde doğumsal vasküler lezyonlar, vasküler malformasyonlar ve benign vasküler tümörler olarak ayrılmaktadır. Vasküler tümörlerin başlıca tipik örneği hemanjiomlardır. Hemanjiom ve vasküler malformasyonlar konusunda geniş kabul gören sınıflandırmalar geliştirilmiştir. Hemanjiomlar yerleşimlerine, büyüklüklerine, yüzeysel veya derinde oluşlarına ve hücre çoğalması açısından evrelerine göre farklı özellikler sergilemektedir. Hemanjiomların en az %50-60’ı baş-boyun bölgesindedir. Hemanjiomların %25’i gövdede, %15’i ekstremitelerde yerleşir.
Hemanjiomların yaklaşık 1/3’ü doğumda mevcuttur. Bununla birlikte çoğu kez yaşamın ilk haftaları içinde belirginleşirler. Sonradan tipik görünüm kazanan öncül lezyonlar eritem, telenjiektazi, soluk plaklar şeklinde olabilir. Bu erken bulgular pigment anomalileri, vasküler malformasyonlar ve travmatik ekimozlarla karışabilir. Hemanjiomlar yüzeysel, derin veya karma tipte olabilir. Yüzeysel hemanjiomlar canlı kırmızı, keskin sınırlı plak veya nodüller şeklindedir. Basmakla kısmen solar. Yüzeysel hemanjiomlar önceleri kapiller hemanjiom olarak adlandırılan örneklerdir. Derin hemanjiomlar normal cilt renginde veya hafif mavi-mor, sınırları tam belirgin olmayan lezyonlardır. Yüzeyde besleyen veya drene eden damarlar farkedilebilir. Bu tip hemanjiomlar bebek ağladığında renk koyulaşması ve çap artışı gösterebilir. Kavernöz hemanjiom olarak isimlendirilmişlerdir. Birçok geniş seride vasküler malformasyonlar hemanjiom olarak tanımlanmış olup kesin dağılım vermek güçtür. Bununla beraber infantil hemanjiomların %50-60’ı yüzeysel, %15’i derin, %25-35’i hem yüzeysel hem derin (karma) tiptedir.
Hemanjiomlar hızlı büyüme fazı, bunu izleyen durağan dönem ve uzun süren, aşamalı gerileme dönemlerinden geçmektedir. Genellikle hızlı büyüme 6-10 ay kadar sürer. Bazı bebeklerde 3-4 ay gibi kısa sürede proliferasyon dönemi bitebilir. Böylece gergin, kabarık ve parlak kırmızı görüntü oluşur. Çoğu kez hemanjiomlar, bir yaşındaki bebeklerde en büyük çapa ulaşır. Çok hızlı büyüyen hemanjiomlarda ülserleşme olabilir. Hemanjiomda gerileme başlarken ilk bulgu hemanjiomun parlak kırmızı rengini kaybetmesidir. Mat ve morumsu bir renk tonu farkedilir. Lezyonun merkezinden başlayan renk solması, basıklaşma ve yumuşama sonradan çevreye doğru dağılır. Labial arterden beslenen lezyonlar hiç gerileme göstermez veya kısmen gerileyebilirler. Dudak kenarındaki hemanjiomların kaybolması güçtür.
Konjenital hemanjiomlar infantil hemanjiomlardan farklı davranış sergilemektedir. Bu terim doğumda maksimum boyutuna ulaşmış olup hızlı büyüme fazı göstermeyen vasküler tümörleri tanımlamaktadır. Bu tip hemanjiomlar baş ve dudak köşesinde sık görülür. Daha morumsu telanjiektazik görünüştedir. Konjenital hemanjiomların iki farklı alt grubu bilinmektedir:
- 1-Hızlı gerileme gösterenler
- 2-Gerileme göstermeyenler.
Tanı klinik bulgularla konur. İzmir Hemanjiom tedavisi için hemen randevu alın.