Hemen Randevu Alın: 0552 440 55 52

Varisin Oluşumu

Varisin Oluşumu

Varisin Oluşumu

Ailevi: Hastalık tüm aile bireyleri arasında yaygın bir şekilde olup temel sebebi toplardamar içindeki kapakçıklardaki fonksiyon bozukluğudur.

Sabit Ayakta Kalma: Hareketsiz uzun süre ayakta kalan kişilerde izlenmektedir, meslek hastalığı olarak izlenir. Berber, garson, aşçı, hemşire ve öğretmen gibi mesleklerde sıklıkla rastlanmaktadır.

İleri Yaş: yaş ilerledikçe tüm organlarda olduğu gibi venöz sistem kapak fonksiyonlarında da bozulma olmaktadır bu da karşımıza ileri varis veya bacaklar da şişliklerin etmesi şikayeti meydana gelecektir.

Menopoz: Progestron ve ostrojen hormonlarında az alma venöz sistem kapakçıklarında fonksiyon bozukluğu yaratmaktadır.

Hamilelik ve Sayısı: İki mekanizma ile varis oluşumu tetiklenir birincisi gebelik dolayısıyla vücütta kan ve sıvı vlümü artması ile kan volümü alt ekstremitelerde birikmesi sonrası oluşur. İkici mekanizma ise bebeğin anne karnı içinde her geçen gün büyümesi büyümesi ile beraber anne karın içi basıcının artması buna bağlı karın içi toplardamarlara bası olması ve kan dönüşü yavaşlar ve toplardamarlarda kapak fonksiyon bozukluğu ortaya çıkmaktadır.

Çeşitli Travmalar: Ortopedik ateller, kırıksonrasım oluşan venöz dönüş bozuklukları, kesiye bağlı venöz yaralanmalar varis oluşumuna sebep olabilmektedir.

Obezite: Bunda da iki mekanizma varise sebep olmaktadır. Birinci sebep bacaklarda artan yağ dokusu ve toplardamara yaptıkları basınçlardan dolayı kanı yukarı taşımada zorlanıp kapak fonksiyonlarında bozulmaya bağlıdır.

Oral Kontraseptifler: Çok yakın zamana kadar varis sebepleri arasında yer almasına rağmen çalışmalarda varise sebep olmadığı gözlenmiştir. Bu ilaçlar varise sebebiyet vermemesine rağmen riskli grup ve uzun dönem kullanımlarda derin ven trombozu (DVT) ve buna bağlı pulmoner emboliye sebet olabilmektedirler. Bu ilacı kullanan kişilerin özellikle uçak ve uzun yolculuk esnasında düşük molekül ağırlıklı heparin iğneleri kullanmaları belli bir kanıt düzeyine ulaşmıştır. Derin ven trombozu gelişen hastalarda sekonder varis ve postflebitik sendomlar oluşabilmektedir.

Varis Belirtileri

3 tip varis vardı 1. İri yeşilimtrak büyük (trunkal) varisler

  1. cilt altında mor 1mm çapında retiküler varisler
  2. örümcek ağına benzeyen kılcal (örümceksi ) varisler

Yaratmış Olduğu Klinik Tablolar:

  1. Ciltte istenmeyen mavi mor renkli görüntü bozukluğu
  2. Damarların dışarı fırlayıp solucan gibi belirginleşmesi
  3. Bacaklarda uzun süre ayakta kalma sonrasında zoklayıcı yanmanın eşlik ettiği ağrı
  4. Ortaya çıkan damarlarda cilt üzerinde kaşıntı
  5. Ayak ve bacak çapında artma
  6. İleri evre ceap sınıflamasının 6. Evresine ulaşmış kişilerde kapanmayan ülsere yaralar

Varislerde Klinik Sınıflandırma (ceap)

C0:Venöz hastalık yok

C1:Telenjektazi veya retiküler ven. Spider venler olarakta adlandırılan telenjektaziler 1mm’den küçük genişlemiş venüllerdir.

C2: Variköz venler; çapları 3 mm’den geniş, safen ven ve dalları ile herhan

gi bir vende ortaya çıkabilen alt ekstremiteye ait kıvrımlı cilt altı venlerdir.

C3: Ödem; genellikle ayak ve çevresinde ortaya çıkan cilt altı dokuda sıvı birikimidir.

C4: Deri değişiklikleri genellikle malleol ve civarında ortaya ç›kar.

C4a: Venöz hastalığa bağlı cilt değişiklikleri: pigmentasyon, egzama. Kronik venöz yetmezliğinde görülen pigmentason kahverengi renk değişikliğidir. Egzama ise staz dermatidi olarakta tanımlanabilir. Ciltte kuruluk, kalınlaşma ve döküntülerle karakterizedir.

C4b: Venöz hastalığa bağlı cilt değişiklikleri: dermatosklerosis, beyaz atrofi. Dermatosklerosiz cilt altı dokunun kronik inflamasyonu ve sonucunda fibrozisidir, beyaz atrofi de ise ciltte beyaz renkli atrofik cilt alanları vardır.

C5: İyileşmiş ülser; kenarları düzensiz, etrafı ödemli, tabanı pembe şekilde lezyonlar oluşur

C6: Aktif ülser

a.Asemptomatik,

b.Semptomatik; Semptomatik hastalarda ağrı, gerginlik, acı, cilt hassasiyeti,

ağırlık hissi, ve kramp gibi venöz sisteme ait olabilecek şikayetler olur.

Varisi Olan Hasta Ne Yapmalı

Yukarıda anlatıldığı gibi kliniği çok değişken olan varis hastalığı olan veya olduğunu düşünen (mevcut şikayetleri olup fiziki olarak görünmeyen varisler) kişiler öncelikle kalp ve damar cerrahisi doktoruna başvurmalıdır. Doktorun hastaya vereceği tedavi yukarda anlatılan klinik CEAP sınıflamasının evrelerine göre değişmektedir. Günümüzde varis tedavisi sadece estetik bir tedavi değil kişinin yaşam konforunu doğrudan etkileyen yapılması gerekli tedavilerdendir.

Varisin etkilediği yaşam koşulları insanlarda psikolojik çöküntüye neden olmaktadır. Hastalık ilerlemeden fark edilip İzmir varis tedavisi uygulanmalıdır. Aksi taktirde önemsenmeyen bu hastalık ciddi sorunlara yol açabilme potansiyeline sahiptir.

Paylaş:

Comments are closed.

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.
Whatsapp
Randevu AL