Baldırlarda, üst bacağın arka kısmında, karında, yanaklarda ve göz çevresinde daha sık görülen varisler bir çeşit damar hasarıdır. Oluşmasında etkili olan durumlar görüldüğü alanlara göre değişiklik gösterebilir. Damarda bu tip bir hasar meydana gelen alanda ağrı, kaşınma, renk değişiklikleri gibi belirgin semptomlar ortaya çıkar. Örneğin yüzde görülenler daha kolay tedavi edilen, küçük damarlarda oluşsa da bacaklarda görülen varisler hem daha çok göze çarpar hem de daha büyük sağlık sorunlarını tetikleyecek tiplerdir. Hastalar kliniklere başvururken bazen sadece kozmetik bir kusur olarak yakınarak bazen de ciddi sağlık sorunu yaratmasından yakınarak şikayetlerini anlatabilirler. Varis ameliyatı İzmir ve çevre illerde başarıyla uygulanan, pratik uygulamalarla yapılan tedavilerden biridir.
Varis Neden Olur?
Pek çok farklı neden bu hastalığı tetikleyebilir. Yani “varis neden olur?” sorusunun yanıtı her hasta için aynı değildir. Bilinen en büyük neden genelde yaşam tarzına bağlıdır. Bacaklar kanın kalbe pompalandığı, kanın ters yönde akışta olduğu organlardır. Buradaki kaslar kanın yukarı pompalanması için destek görevi görür. Bu nedenle hareketli bir yaşam ve yürüyüş yapmak bacak kaslarını çalıştırdıkça kan pompalanmak için desteklenir denebilir. Varis oluşumu bir çeşit bacaklarda kan akışında bozukluktur. Damar toplanması, kıvrılması, kan göllenmesi gibi tabirler hastalığın halk arasında tanımlarıdır. Bu tanımlar da damar hasarını ortaya koyan ifadelerdir. Kan akışında bozulma damarın genişlemesi, kıvrımlı yapı kazanması, damar içi valv denen kapakçıkların bozulmasıyla meydana gelir. bu kapakçıklar sadece toplardamarlarda bulunur. Kanın aşağıdan yukarı pompalanırken desteklenmesi ve geri kaçmaması için bulunur. Kapakçıklardaki hasar damara da zamanla zarar vererek cilt üzerinden belirginleşen varis sorununu oluşturur.
Varis Çeşitleri
Hastalığın tiplerini ve seyrini anlamak isteyen hastalar bu noktada “varis ne demek ve varis nasıl oluşur?” sorularını sorabilirler. Varisler damar tipine göre çeşitlenir. Vücutta bulunduğu bölüm, damar çapı, kanın akış hızı hasarın ilerleme boyutu için de bir öngörü oluşturabilir. Genelde bacak ve karında görülen büyük damarlarda toplardamar varisi görülür. Orta boy varisler, büyük ve küçük damarlardaki bağlantı ağını sağlayan, çap olarak toplardamarlardan daha küçük olan ve yine bacaklarda sıkça görülenlerdir. Kılcal varisler, retiküler varisler olarak da adlandırılır. Bu varis çeşitleri bacaklarda, uyluk arkasında, yanaklarda görülebilir.
Hangi Varis Tehlikelidir?
Hastalar varislerinde ilerleme gördüklerinde endişelenerek tüm varis tiplerinin aynı olduğunu düşünebilir ve buna yönelik araştırma yapabilirler. Bu durumda sorulan sorulardan biri de “hangi varis tehlikelidir?” olabilir. Varisin ciddiyeti hastanın yaşına, cinsiyetine, gebelik geçirip geçirmemesine, genetik özelliklerine, çalışma koşullarına, diğer hastalıklarına göre değerlendirilir. Genellikle kadın cinsiyette, birden fazla doğum yapmış öyküde, ilerleyen yaşta ve devamlı ayakta ya da oturma pozisyonunda çalışma koşullarında hastalığın ilerleme hızı ve ciddiyeti artar. Hastalar bu durumda kimi zaman bacakta küçük alan kaplayan varisleri geçiştirirler. Ancak özellikle diyabet gibi ikincil hastalıklar, aynı devam eden sağlıksız yaşam tarzı ve ilerleyen yaş ile durum şiddetlenebilir. Cilt üzerinden belirgin şekilde renk ve kabarıklık gösteren, ağrı ve kaşıntı hissettiren, kimi zaman bölgede uyuşukluğa neden olan, geceleri uyandıracak kadar huzursuzluk yaratan varisler hızla tedavi edilmelidir. Bu şiddetteki damar hasarı damar içi pıhtılaşma, deride lezyon ve ülserlere, tedavisi kapanmayacak yaralara bile neden olabilir. Bu nedenle doğru doktoru ve güvenilir bir kliniği seçerek kısa zamanda tedavi ile sorunu çözmek en iyisi olabilir. İzmir varis ameliyatı için en iyi illerden biri olup uzman hekimleri bünyesinde barındırır.
Varis Tedavisi
Günümüzde cerrahi tedavi gerektirmeden yapılan yöntemler giderek artar. Kalp damar hastalıkları da bu tip kolay uygulanabilir tedavilerin en sık yapıldığı branşlardandır. Artık büyük toplardamarlar dışında cerrahi varis tedavisi yerine daha kolay uygulanabilir tedavi yöntemleri bulunur. Bu tedaviler şunlardır:
- köpüklü tedavi
- skleroterapi
- lazer
- radyoterapi
- varis çorabı
- buhar tedavisi
Cerrahi kesiye gerek kalmadan yapılan ameliyatlar artık mümkün ve hastalar için çok daha tercih edilebilir. Bu tedavilerde genellikle aynı gün günlük yaşama dönüş, hastanın tedavi sonrası yürüyerek evine dönmesi, herhangi bir cerrahi dikiş ve yara gerektirmemesi, pansuman için düzenli doktor kontrolüne ihtiyaç almaması gibi avantajlı durumlara sahiptir.