Özellikle uzun süre ayakta kalmayı ya da sürekli oturmayı gerektirecek meslek gruplarında çalışan kadınlarda görülen varis, görsel olarak kadınları mutsuz eder. Dış görünümün yanı sıra tedavi edilmeyen varislerin Venöz Yetmezlik adı verilen daha ciddi bir hastalığa da neden olur.
Genellikle, vücudun en fazla basınç altında kalan bölgesi olan bacakların alt kısımlarında görülen varis, yalnızca estetik açıdan değil, sağlık açısından da önlem almayı gerektirir
Varis, ostrojen ve progestron hormonundan dolayı kadınlarda erkeklere oranla 4 kat fazladır.
Hamileliğin 3. trimestirinde varis görülme sıklığı artar. Gebelikte büyüyen bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için kan hacmi artar. Dolaşımdaki fazla kan bacaklarda kan göllenmesini ve toplardamar basıncının artmasına sebep olur. Ayrıca büyüyen bebeğin ana toplardamarlara bası yapması sonrası toplardamar akımında azalma dolayısıyla bacaklardaki toplardamar basıncında artış olacağından varis oluşumu kolaylaşır. İşi sebebiyle sürekli ayakta kalmak zorunda kalanlarda, hemşirelerde, kuaförlerde ve tezgahtarlarda daha çok rastlanır. Fazla kilolular, sigara içenler, kronik kabızlığı olanlar, aşırı güneşlenenler, hormon tedavisi görenler, sürekli sıcağa maruz kalarak çalışmak zorunda olanlar varis çıkma riski artmaktadır
Kılcal varisler kozmetik görüntü bozukluğu dışında havanın sıcak olduğu dönemlerde lokal ısı artışı ve bacakta ateşlenme tarzında şikayetlere yol açabilmektedir .Damarlar genişledikçe belirgin şikayetler başlar. Genişlemiş varisleri olanlarda , gece krampları, bacaklarda kaşıntı ve şişkinlik olur, varis çorabı olmadan ayakta kaldıkları zaman ciddi ağrıları oluşur. Varisi olan kadılar gebelikle beraber şikayetlerinde artma ve varislerin daha çoğaldığı gözlenmektedir Ayakta uzun süre kalma sonrası bacakta ağrı, şişme, hassasiyet bacakta kramp ve çap artışana bağlı ağılık hissi oluşabilir . Tedavi edilmeden ilerlemiş varislerde ise; özellikle ayak bileği iç tarafında şişme ve deri altında siyaha yakın pigmente renk değişikliği görülür. Bu bölgelerde daha sonra iyileşmesi zor olan yaralar oluşabilir.
Kadınlarda Oluşan Varislerin Çeşitleri
Kadın ve erkekte görülen varis tipleri genellikle aynı iken örümcek tipli varisler ve vaginal (genital) varisler kadınlarda daha fazla izlenmektedir
Damar çapı 1-3 milimetre arasında olan varisler spider veya yıldız şeklinde varislerdir. Birinci derecede varislerde ağrı ve sızı çok az olduğu gibi semptomlar genellikle lokaldir. Kılcal varislerde daha çok kozmetik görüntü sorunu olur. Bu tarz yakınmalarda tedavi endikasyonur.
Damar çapı 4-5 milimetre olan varisler 2. derece varislerdir. 2. derece varisler gözle dışarıdan görünür hal alır kitle etkisi oluşturur. Şiddetli ağrı ve yakınmalara neden olurlar.
Damar Çapı 4-5 milimetreden üstündeki varislerde 3. derece varislerdir bunların ağrısı da fazladır yara pigmentasyon yapma eğilimi vardır
Genital Varisler (Vajinal Varisler)
Çoğu zaman vulvar varisler, bacaklardaki varislerin muayenesi çekimser bir şekilde söylenmesi ile teşhisi konur.
Vulvar varisler (genital varisler), diğer varisler gibi bir toplardamar genişlemesine bağlı bir varistir. Burada ki labia major ve labia minor adı verilen oluşumlarda yer alan toplardamarların aşırı derecede genişlemesi hastalığın gözle görünür hale gelmesine neden olur.
Genellikle, gebelerde gözlenen bir durum olup, yaklaşık olarak on gebe kadından birisinde görülebilmektedir. Çoğu zaman genişlemiş bir damar görüntüsü dışında bir yakınmaya neden olmazlar.
Semptomatik dediğimiz yani yakınması olan hastalarda yürüme sırasında rahatsızlık, sanki vulvar bölgede şişkinlik varlığı, bir basınç hissedilmesi, kaşıntı, ağrı, ele gelen genişlemiş toplardamarın olması ve cinsel birleşme sırasında ağrı olabilir. Çoğunlukla asemtomatiktir kozmetik görüntü bozukluğu yaratır. Çoğunlukla hastalarda bacak varisleride vardır.
Gebelik, her açıdan varis gelişimi için riskli bir durum oluşturmaktadır. Bunların arasında en önemlileri, hormonların (östrojen ve progesteron) toplardamar yapısı üzerindeki olumsuz etkileri ve gebelik ürünü olan fetüsün omurga üzerinde yerleşerek buradan geçen ve karın içi dahil bacaklardan gelen toplardamar kanını kalbe taşıyan en önemli damar olan Vena Kava Inferior’a yaptığı doğrudan basıdır. İlk gebeliğinde genital varis ile tanışan hastalarımın çoğunda, takip eden gebeliklerde vajinal varisler (genital varisler) gebelik sürecinde öncekilere göre daha erken gözlenmeye başlamaktadır. Ayrıca, yakınmalarının şiddeti ve sıklığı da önceki gebeliklere göre daha ciddi olmaktadır.
Genital varislerde oluşan kitle hissi, cinsel birleşmede ağrı ve spontan kasık ağrısı olduğunda tedavi mutlaka yapılmalı. Bunun dışında kozmetik görüntü bozukluğuda kadının kendi isteği üzerine tedavi edilebilir.
Varis tedavisi de genellikle kliniğimizde sklerozan ajanla köpük skleroterapi ile tedavisi yapmaktayız, kesi izi olmadan ve ameliyatsız bir şekilde tedavi olmaktadır.