Hemen Randevu Alın: 0552 440 55 52

Kılcal Damar Çatlaması Nedir? Kılcal Damar Çatlaması Neden olur?

Kılcal Damar Çatlaması Nedir? Kılcal Damar Çatlaması Neden olur?

Kılcal Damar Çatlaması Nedir? Neden olur?

Kılcal damarlar, bedenimizdeki en ince kan damarlardır ve uzunlukları, 5 ile 10 mikrometre arasındadır. Bu damarlar, atardamarlar ile toplardamarlar arasında bağlantı sağlar ve dokularla en sık bağlantı kuran kan damarlarıdır. Kılcal damar çatlaması ise kılcal damarlardaki zayıf noktaların yırtılması veya açılması sonucu oluşan bir durumdur. Bu durum, cildin altındaki kanın yüzeye çıkması ve küçük morluklar oluşmasına neden olabilir.

Kılcal damar çatlamaları en sık yüz, burun, boğaz, bacaklar ve ayaklar gibi vücut bölgelerinde görülür. Bunlar genellikle yanma, darbe, genetik veya kötü yaşam tarzı gibi durumlardan dolayı meydana gelir ve genellikle zararlı değildir, birkaç gün içinde kaybolurlar.

Ancak, aşırı sayıda veya tekrarlayan kılcal damar çatlamaları, daha ciddi bir sorunun işareti olabilir. Bununla beraber kılcal damar çatlaması, bir varis türüdür. Bir nevi varisin en erken halidir diyebiliriz. Bunun için ne kadar erken tedavi edilirse o kadar hızlı ve etkili iyileşme olur. İzmir varis tedavisi ile beraber bu sorunu, etkili bir şekilde tedavi ettirebilirsiniz.

Kılcal Damar Çatlaması Nedir?

Kılcal damar çatlaması, cildin altındaki en küçük kan damarlarının (kılcal damarlar) genişlemesinin sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu damarlar, atardamarlar ile toplardamarları birleştirir ve ayrıca kılcal damarlar, dokularla en çok iletişime geçen kan damarlarıdır.

Kılcal damar çatlaması ayrıca, bu çok ince damarlardaki kasların, yeteri oranda büzüşememesinden dolayı ortaya çıkar. Bundan dolayı kılcal damarlarda yüksek oranda kan birikerek damar çatlamaya başlar. Bu kötü durum, cilt üzerinde örümcek ağına benzer şekilde görüntülerin oluşmasına yol açar. Ancak doktor, bu sorunu ameliyatsız varis tedavisi ile çok kolay bir şekilde tedavi edebilir.

Kılcal Damar Çatlaması Neden Olur?

Kılcal damar çatlamasının nedeni, genel olarak damarların içindeki kapakçıkların çalışmamasından kaynaklanır. El ve ayaklardaki kan, damarlar vasıtasıyla kalbe yönlendirilir. Kanın geri akışını önleyen tek yönlü valfleri vardır. Altta yatan hastalık, travma ve hasar, bu kapakçıkları zayıflatır. Bu nedenle kan dolaşımı bozulur ve kan, damar içinde toplanır. Genel olarak kılcal damar çatlamasında etkili olan diğer faktörler şunlardır:

  • Gebelik
  • Genetik faktörler
  • Aşırı oturma veya ayakta durma
  • Güneş ışınlarına maruz kalma
  • Soğuk, sıcak ve rüzgâr gibi atmosferik faktörlere maruz kalma
  • Cerrahi operasyonlar
  • Çok fazla alkol tüketme
  • Kan damarlarını genişleten ilaçlar almak
  • Oral veya topikal kortikosteroidlerin uzun süreli kullanımı
  • Gül hastalığı gibi altta yatan hastalıklar

Bacaklarda Kılcal Damar Çatlaması Neden Olur?

Bacaklarda kılcal damar çatlaması, damarların içindeki çok küçük ve tek yönlü kapakçıklar zayıfladığında oluşur. Sağlıklı damarlardaki kapakçıklar, kanı bir yöne ve kalbe geri iter. Bu kapakçıklar zayıfladığında kanın bir kısmı geri çekilir ve kan, damarda toplanır. Damarda toplanan fazla kan, damar duvarlarına baskı uygular. Sürekli basınç nedeniyle damar duvarları büyük oranda zayıflar ve çatlar.

Bazı insanlar kılcal damar çatlaması problemine daha yatkındır. Aile bireylerinizin birinde bu sorun varsa bu durumu geliştirme olasılığınız daha yüksektir. Birçok kişide görülen bacaklarda kılcal damar çatlamasının nedeni, uzun süre oturmak veya ayakta durmaktır. Ayrıca bu sorun, ileri yaşlarda ve hamilelik sırasında daha sık görülür. Güneş ışığına maruz kalma, hormonal değişiklikler veya yaralanma da bu problemin nedeni olabilir. Varis tedavisi, kılcal damar çatlaması gibi birçok sorunu ortadan etkili bir şekilde kaldırır.

Yüzde Kılcal Damar Çatlaması Neden Olur?

Yüzde kılcal damar çatlaması, her yaştaki insanda ortaya çıkabilir. Ancak bazı insanlar, bu soruna diğerlerinden daha fazla duyarlı olabilir. Yüzde kılcal damar çatlamasının nedenleri arasında ilk sırada genetik faktörler yer alır. Ayrıca güneş hasarı, kan damarlarının şişmesine ve kılcal damarların çatlamasına neden olabilir. Aşırı hava değişiklikleri de vücuttaki kan dolaşımını etkileyebilir ve yüzün kızarmasına neden olabilir. Bu değişikliklerin bir sonucu olarak kılcal damarlar, çatlayabilir.

Bununla beraber şiddetli basınç değişiklikleri de damarların çatlamasına yol açabilir. Örneğin, keskin bir hapşırma veya kusma bu ani basınç değişikliğine neden olabilir. En büyük nedenlerden biri de hamilelik sırasındaki hormonal değişikliklerdir. Ancak gebelikle ilişkili damar sorunları, genellikle doğumdan sonra kaybolur.

Boğazda Kılcal Damar Çatlaması Neden Olur?

Boğazda kılcal damar çatlamasının en büyük nedeni, yine kalıtım ve yaşam tarzıdır. Bununla beraber serbest radikaller de bu sorunu tetikleyebilir. Sigara içmek, yaşam tarzınız ve sağlığınız, diğer damar hastalıklarının görülme sıklığının yanı sıra boğazda kılcal damarların nasıl göründüğü ile doğrudan ilişkilidir.

Egzersiz yapmadığınızda, yeterince uyumadığınızda veya doğru beslenmediğinizde zamanla boğazdaki kılcal damarlar da çatlayabilir ve kötü bir görünüm olarak ortaya çıkabilir. Boğazda kılcal damar çatlamasının ana nedenlerinden biri de yaşlanmadır. Yaşlandıkça damarlar zayıflar, bu nedenle stres ve hasar gördüklerinde çatlarlar.

Burunda Kılcal Damar Çatlaması Neden Olur?

Zaman içinde güneş ışınları, cildin dermisini inceltir. Bu da kollajen, elastin ve hyaluronik asidi azaltarak kılcal damar çatlamasına neden olur. Bununla beraber kılcal damarlar, biraz daha belirgin hale gelir ve epidermis ile dermis arasındaki bağlantıya daha yakın görünür.

Burunda kılcal damar çatlamasının nedeni, vücudun diğer bölgelerinde ortaya çıkma nedeninden biraz farklıdır. Yüz doku, kemik hacmi, cilt bakımından vücudun diğer bölgelerinden farklıdır ve yüz, vücudun en hassas bölgelerinden biridir. Ayrıca diğer bölgelerde olduğu gibi genetik nedenler, darbe, yaşam tarzı, UV ışınları ve sigara kullanımı da kılcal damaların çatlamasında önemli rol oynarlar.

Ayakta Kılcal Damar Çatlaması Neden Olur?

Ayakta kılcal damar çatlaması fiziksel aktivite, hafif şok, kalın ayakkabılar giyme gibi nedenlerle meydana gelebilir. Aynı zamanda yaşlanma, obezite ve sigara içme gibi faktörler de bu durumu tetikleyebilir.

Ayakta kılcal damar çatlaması ağrı, şişme ve morluklar gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Bunun önlenmesi veya tedavisi için, aşırı fiziksel aktiviteyi azaltmak, sağlıklı bir diyet ve egzersiz programına uymak, uygun ayakkabılar giymeye özen göstermek gibi önlemler alınabilir.

Göz Kapağında Kılcal Damar Çatlaması Neden Olur?

Göz kapağı derisi, çok ince ve hassas olduğu için göz kapağında kılcal damar çatlaması çok sık görülür. Daha açık tenli kişilerde göz kapağında kılcal damar çatlaması ve büyük kan damarları gelişme riski daha fazladır. Genetik faktörler, güneş ışığına uzun süre maruz kalma ve yaşlanma da belirleyici faktörlerdir.

Ayrıca sigara, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları da bu durumu tetikleyebilir. Zamanla cilt incelir ve elastikiyeti azalır. Bu da bu damarları daha stabil hale getirir ve sonuç olarak bunların tedavisi güçleşir. Hastalık ilerlerse ciddi bir varis sorunu oluşur ve varis ameliyatı gerekir. Ancak bu ameliyatta oldukça etkilidir. İzmir varis ameliyatı ile en ileri düzeydeki varis bile etkili şekilde ortadan kaldırılabilir.

Kolda Kılcal Damar Çatlaması Neden Olur?

Kolda kılcal damar çatlama, genel olarak aşırı oranda fiziksel aktivite, yaş ilerlemesi, fazla kilolu olma veya yapısal bozukluklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca cildin esneklik kaybı, hormonal değişiklikler veya ilaçlar gibi faktörler de kılcal damar çatlamalarına neden olabilir.

Ek olarak, çok sıcak veya soğuk hava koşulları, stres, cildin zayıflaması veya şişmesi gibi nedenler de kolda kılcal damar çatlamasına neden olabilir. Bu çatlamalar, genellikle ağrısızdır ve görsel olarak rahatsız edici olabilir, ancak genellikle ciddi bir sorun teşkil etmezler. Bununla birlikte, bazı insanlar için kılcal damar çatlamaları ağrı veya şişme gibi fiziksel rahatsızlıklara neden olabilir.

Bebeklerde Kılcal Damar Çatlaması Neden Olur?

Kılcal damar çatlaması, sanılanın aksine sadece yaşlıları etkilemez. Bu durum genellikle çocukları, gençleri ve yetişkinleri etkileyebilen genetik bir sorun da olabilir. Ancak ebeveynlerin genellikle bebeklerde kılcal damar çatlamasını beklemedikleri göz önüne alındığında bu sorun, yıllarca bilinmez kalabilir ve zamanla daha da kötüleşebilir.

Genetiğe ek olarak herhangi bir yaşta fazla kilolu olmak kılcal damar çatlaması gibi damar problemleri geliştirme riskini daha da artırabilir. Hatta bazı bebeklerde, varis bile gelişebilir ve varisli damarlar, kan damarı anormalliklerine neden olan diğer dejeneratif vasküler hastalıklarla ilişkilidir. Bu doğumsal bozukluklardan biri de venöz, arteriyel ve lenfatik damarları etkileyebilen Klippel-Trenone sendromudur.

Bununla beraber bebeklerde kılcal damar çatlaması, kız bebeklerinde daha sık görülür. Fazla kilonun yanında baskı uygulayan giysiler de bu soruna neden olabilir. Kılcal damar çatlamasından sonra damarlar, her zaman cilt yüzeyinde görünmez. Görünmeyen bu damarlar, egzamaya, cilt renginin bozulmasına veya ayak bileklerinin etrafında şişliğe bile neden olabilir.

Paylaş:

Comments are closed.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Whatsapp
Randevu AL