Hemen Randevu Alın: 0552 440 55 52

Varis Yaraları Nasıl Tedavi Edilir?

Varis Yaraları Nasıl Tedavi Edilir?

Damar hastalıkları yavaş seyirli devam eden hastalılardır. Ancak ilerleyen varis gibi hastalılar tedavi edilmediği sürece yavaş seyirli olmaktan çıkıp hastayı ciddi oranda etkileyen, konforunu azaltan, sağlığını riske atan problemlerle katlanarak devam eder. Belirtileri görüldüğünde küçük ya da büyük bir alan demeden tedavi için çözüm aranmalıdır. Ayrıca ileri ya da genç yaş, erkek ya da kadın cinsiyet, gebelik, kilo oranı fark etmeden varis sorunu büyüyebilir ve hekim kontrolü gerektirebilir. Varisli bölgeden estetik hoşnutsuzluk duyan ya da sağlığını etkilemeye başladığını gören hastaların ortak sorusu “varis geçer mi?” olur. Bu nedenle tedavi arayışı ve hekim araştırması gerekir. Hastaların  güvenle başvuracakları varis tedavisi İzmir gibi büyük şehirlerde sıkça yapılan uygulamalardandır.

Varis Neden Yara Yapar?

Varisler bir çeşit toplardamar hasarıdır. Toplardamarlar meydana gelen kıvrılma, büzüşme, damar çapı genişlemesi ve kapakçıkların tam kapanamaması sorun oluşturan bozukluklulardandır. Normalde bacaklardan kalbe basınçla pompalanan kan toplardamarlardaki kapakçıklar ile tek yönlü olarak yukarı itilir. Bu nedenle bacaklardaki kan basıncı yüksektir ve kapakçıklar tek yönlü çalışarak bu sisteme destek verir. Ancak mekanizmadaki bozulmalar kanın tekrar pompalandığı yere, yani ayak bileğine doğru kaçmasına neden olur. Bu durumda varis belirtileri görülür. Damarlar mavi-mor renkli, belirgin kabarıklıkta, kimi zaman ağrılı, uyuşukluk hissi veren, kaşınma ile rahatsızlık yaratan sebepler ortaya çıkarır. Varis ameliyatı bu tipteki büyük damarlarda ciddi venöz reflü görüldüğünde kaçınılmaz bir çözümdür. Ancak tedavi geciktirildiğinde ve problemin olduğu bölgeye dikkat edilmeden günlük yaşama devam edildiğinde varisler cilt üzerinden ya da cilt altından patlayabilir, ülserler oluşabilir. Hastaların varis şikayetlerinin arttığı zamanlarda merakla sordukları “varis neden yara yapar?” sorunun yanıtı, ertelenen tedavi ve değiştirilmeyen yaşam şeklinin altında yatar.

Varis Yarası Nasıl Teşhis Edilir?

Tedavi edilmeyen hastalık ilerlediğinde belirgin semptomlarla hastayı rahatsız etmeye başlar. Ciltteki hassasiyetle kliniklere başvura hastalar sorunlu bölgeyi tarif eder. İlerlemiş varis şikayetleri ile gelen hastalar genelde bacakta varis tedavisi talep eden ve benzer yakınmaları anlatan hastalardır. Muayene sonucu da varisli ya da ülser riski taşıyan alan şöyledir:

  • Morarmış görünüm
  • Belirginleşmiş ve kabarık halde damarlar
  • Ödemli bacak
  • Bölgede ağrı, kramp
  • Kaşınma
  • Uyuşukluk ve karıncalanma
  • Geceleri devam eden huzursuz bacak sendromu
  • Bölgenin gittikçe sertleşmesi ve hassaslaşması

Yukarıdaki belirtilerin görülmesi halinde “varis yarası nasıl teşhis edilir?” sorusu yerine bu yaraların nasıl tedavi edileceği tartışılır. Çünkü varis patlaması sonucu oluşan yara, hasta tarafından da fark edilen ve günlük hayatı etkileyen yaralardır. Bu semptomları taşıyan hastanın damar haritası çıkarılır ve damar hasarı belirlenir. Damar görüntülemesi için çeşitli yöntemler vardır. En sık kullanılan etkili görüntüleme yöntemleri doppler ultrason, renkli doppler ultrason, girişimsel ultrason, venöz anjiyografidir. Görüntüleme yöntemleri ile kesinleştirilen tanı ile hastaya öncelikli olarak ameliyatsız varis tedavisi planı çizilir.

Varis Morlukları Nasıl Geçer?

Ülser riski taşıyan cilt bölgesi darbe ve travma ile ağrı ve acıya hassaslaşır. Ciddi varis belirtileri görüldüğünde hafif bir kaşınma ve darbe ile damarın patlaması olasıdır. Toplardamardan aniden fışkırır tarzda yayılan kan basınçla çıkınca hasta tarafından endişeyle yaklaşılır. Bu dönemden sonra tedavi edilmeyen bölgede varis yarası görülür ve enfeksiyon riski bulunur. Özellikle diyabetik hastalar, karaciğer, böbrek, kalp hastalıkları olan hastalarda ülserler geç iyileşebilir ve doktor kontrolü yoksa durum daha riski hale gelebilir. Bu nedenle varis yaraları başladığında ani kanama görülürse hemen bölge temiz bir bandajla kapatılmalı, kalp hizasından yukarı kaldırılan bacaktaki kanama durdurulmalıdır. Daha sonra ivedilikle alanında uzman bir kliniğine başvurulması gerekir. “Varis morlukları nasıl geçer, evde varis tedavisi, varis çorabının evde kullanımı” gibi araştırmalar yapmaktan kaçınarak uzman bir hekime danışmak doğru olandır. Tecrübeli hekimlerce yapılan varis tedavi yöntemleri hastanın öyküsüne, durumuna, varisin şiddetine ve lokalize olduğu yere göre belirlenir. Hasta tedavi sonrası bölgeyi steril tutmalı, varis çorabını doktor tavsiyesi üzerine kullanmalıdır.

Varis ameliyatı, tecrübeli kalp ve damar hatalıkları uzmanları tarafından, başarılı ekiplerce yapılan işlemlerle tedavi edilir. Bu nedenle güvenilir ve tecrübeli hekim seçimi önemlidir. Hastalık ilerlemeden tedavi olmak için İzmir varis ameliyatı açısından uygun bir şehir seçeneği olabilir.

Paylaş:

Comments are closed.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Whatsapp
Randevu AL